S námi máte jistý, že to bude čistý.

Jarní úklid: 7 tipů, aby byl pro váš domov jako znovuzrození

Jaro symbolizuje nový začátek, zrození a obnovu. Jestli i vy hledáte v životě restart či novou energii, je jarní úklid skvělý pomocník. Na co se zaměřit, aby očista přinesla kýžený výsledek? Na co určitě nezapomenout? Pojďte se na to podívat s námi!

1. Třiďte, přebírejte, vyhazujte! A fakt se toho nebojte!

Ano, můžete do úmoru zas a znova oprašovat hromadu krámů, která zabírá váš životní prostor a tvářit se, že uklízíte. Nebo.. osvobodit jednou pro vždy svůj domov od nefunkčních přístrojů, nevhodných dárků, věcí, které máte kdyby se někdy hodily a tisíců obnošených triček, které na doma stačí, a pustit tak svěží vzduch do života

 

Dobře utříděný prostor, kde mají věci své místo, šetří čas i energii, protože věčně něco nehledáte a nesedá vám prach na zbytečnosti. Prach, který musíte utírat. Na internetu i v knihách najdete mnoho způsobů a rad, jak třídit. Za nás jedna zlatá pro začátek: u každé věci se zamyslete, jestli ji máte rádi nebo jestli je pro vás užitečná

Pokud si ani na jednu otázku neodpovíte kladně, je na čase se s ní rozloučit. To, co už nepotřebujete nemusíte  hned vyhazovat. Existují bazary, swapy, mnoho i online. Můžete je darovat, upcyklovat, recyklovat. A co už opravdu nenajde své uplatnění bez milosti hoďte do pytle a do popelnice. 

 

2. Perte

 A to nejen oblečení, které posbíráte cestou během třídění. Na jaře si zaslouží extra péči také záclony a závěsy, případně koberce. Ruku na srdce, ačkoli člověk neprovozuje zimní spánek (jakkoli by mnozí z nás rádi), jsme přeci jen více doma, topíme, navštěvujeme se, zdobíme stromečky, pečeme cukroví - zkrátka generujeme zvýšené množství prachu v domácnosti. 

A všechen neodstraníte prachovkou. Mnoho se ho usazuje v pohovkách, kobercích, ubrusech, záclonách. Na záclony a závěsy většinou můžete použít klasické prací prostředky, na koberce si možná půjčíte tepovač nebo si najmete někoho, kdo na to má “vercajk” a necháte je ošetřit odborně. Jakákoli péče v tomto směru se vyplatí a v domácnosti zbavené roztočů a prachu se na jaře bude mnohem lépe dýchat. 

Nezapomeňte, že i pračka si zaslouží péči. Pokud pravidelně nepoužíváte změkčovač vody, zkuste ji alespoň jednou za čas zapnout na vyvářku bez prádla, například s přidáním octa. Existují i speciální čističe praček, které se také postarají o odstranění zbytků nečistot a pracích prostředků a prodlouží její životnost. 

 

3. Pusťte si domů slunce

 A když už máte záclony v pračce, můžete rovnou umýt okna. Zvenku prach smíchaný s deštěm, špína z ulice, možná ještě zbytky pylů. Zevnitř mastnota, obtisknuté dětské nosy po pozorování sněhu a čekání na ježíška. Nic, co by mělo s vámi zůstat i na jaře! 

Naštěstí dnes existuje mnoho velmi účinných prostředků na čištění oken, aby úklid nebyla velká dřina. Nezapomeňte použít také vhodné utěrky, aby zanechané chloupky z hadru nezkazily konečný efekt. A nebojte, nemusíte leštit novinami, moderní čističe se o lesk postarají za vás.

Věnujte pozornost také rámům oken a to i po jejich otevření, protože při poctivém ohledání zjistíte, že ukrývají mnoho nepříjemných překvapení. 

 

4. S prachem nelítostně

 Máte vytříděno, vypráno, umytá okna, kterými k vám pronikají sluneční paprsky. Sednete si a chcete si užít tu krásu a vůni a v tu chvíli to uvidíte. Rej prachu, který tančí ve svitu jarního slunce a vyzývá vás na další souboj. Je to tak. I když ho poctivě každý týden utíráte, stále se vrací. Špatná zpráva je, že se ho nejde nikdy zbavit nadobro. Dobrá je, že čím méně máte věcí, na kterých může ulpět, a to teď máte, je snazší se ho zbavit. Tak směle do toho! 

Vedle stírání na sucho je velmi vhodné použít prostředky. které vytvoří vrstvu, která snižuje ulpívání nečistot, nábytek regenerují a většinou ještě provoní celý prostor.

Protože tentokrát to berete z gruntu, zaměřte se mimo police a obvykle utírané plochy i na méně obvyklá místa, kam se většinou ani nepodíváte. Hledejte všude -  na stínítkách světel, na topných tělesech, nahoře na skříních, na garnyžích, na žaluziích, na lednici, na rámech dveří, na knihách a mezi nimi, a tak dále. Je to detektivní práce, ale jednou za rok se vyplatí. 

 

5. Kuchyně ke srdcem domácnosti

 Alespoň často to tak bývá. Důkladný úklid kuchyně by vydal na samostatný článek, možná i celou sérii. Od jejího praktického uspořádání přes to, do jaké nádoby uložit jakou potravinu, až po nejvhodnější uspořádání lednice, to vše může být velká věda. Ale nemusí. 

Jednoduše kuchyň podrobte systému třídění, pro který se rozhodnete ve zbytku domácnosti, vyhoďte nepotřebné nádobí a miliontou krabičku, odstraňte prošlé potraviny, zkontrolujte obsahy otevřených balení a opět buďte nemilosrdní. Pokud na to vaše mentální a tělesné schopnosti ještě budou stačit, vymyjte i vnitřky skříněk na nádobí a potraviny. K důkladné očistě lednice se každopádně pokuste vybičovat, pokud to neděláte pravidelně, což vřele doporučujeme. 

Největším nepřítelem pořádku v kuchyni bývá mastnota, což je vzhledem k povaze místnosti přirozené. A i na to existuje řada řešení v podobě mycích prostředků, často s rozprašovašem nebo ve spreji, které si velice účinně s mastnotnou poradí. 

Pokud cítíte rezervy, mrkněte se během jarního řádění raději i do trouby, na digestoř a do dřezu. Konkrétně trouba bývá na mastnotu a usazeniny obzvlášť bohatá. Rovněž vršky skříněk linky jsou místem, kde se prach a mastnota potkávají a rádi společně usazují.

Vlastníte-li oddělenou spíž na potraviny, neobcházejte ji a zkuste se jí také podívat na zoubek. Vycíděním této místnosti si můžete ušetřit trable v podobě potravinových molů nebo plísně.

 

6. Kam i král musel chodit pěšky

 Ne, nepodezíráme vás, že nemyjete toaletu. Koupelna bývá poměrně dobře udržovanou částí domu, ale i zde jsou možná zákoutí, která si zaslouží bližší ohledání. Mezi koupelnové libůstky, kterým se běžně nevěnujeme, patří útroby koupelnových skříněk nebo spáry mezi obklady. Ani ty ale nemusíte drhnout v potu tváře. Správně zvolený čistič koupelny udělá půlku práce za vás. 

Neuškodí preventivně pročistit odpady speciálním gelem nebo sypkým prostředkem. 

Vymeťte pavučiny, zvolte vám příjemnou vůni osvěžovače a koupelnu máte z krku.

 

7. Jak se z toho nezbláznit

 Jde vám z toho hlava kolem? Říkáte si, že tohle všechno nestihnete za víkend, za celé jaro a možná ani za celý rok? Nezoufejte! Chytré hlavy říkají, ať zapojíte do úklidu rodinu. Například třídění se bez toho neobejde, protože třídit osobní věci si musí každý po svém. 

A kdo říká, že to všechno musí být hotové hned? Pro koho vlastně uklízíte? Nebyla na začátku myšlenka, že chcete zejména restart sami pro sebe? Úklid vám k tomu má pomoci, ne z vás vysát veškerou energii.  Zkuste si udělat plán, co a kdy chcete mít hotové a nenakládejte si na bedra nesmyslné termíny a objemy práce. 

A když to bude i tak moc, dejte si pauzu. Hoďte nohy na stůl, uvařte si kávu nebo čaj nebo se běžte projít na vzduch. Nezávodíte se sousedkou, kdo bude mít dřív vyprané záclony. Budujete si hezčí domov.

 

Tip na závěr: pusťte si k uklízení oblíbenou hudbu a třeba si u něj i zatančete. Dělá to divy ;)



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz