S námi máte jistý, že to bude čistý.

Blog

Základy netoxického úklidu i pro vaši domácnost

Základy netoxického úklidu i pro vaši domácnost

Chemikálie a toxiny jsou všude kolem nás. Jejich omezení v domácím prostředí se věnuje myšlenka netoxické domácnosti. Už jste o ní slyšeli? A může být zajímavá i pro vás? 

V článku se dozvíte:

  • Co je netoxická domácnost
  • Mohou chemikálie při úklidu ovlivnit naše zdraví?
  • Jaké jsou výhody netoxického úklidu
  • Jaké základní vybavení potřebujete pro netoxický úklid

Co je netoxická domácnost? 

Zjednodušeně řečeno jde o minimalizování přítomnosti chemie a toxinů v domácím prostředí. A že jich je všude kolem opravdu hodně. Zamyslete se s námi – jídlo, úklid, praní prádla, skladování potravin, vůně v bytě, hygiena, kosmetika, atd. Při tom všem používáme výrobky, které obsahují více či méně chemických látek. 

Například: 

  • ftaláty
  • fosfáty
  • konzervanty a barviva
  • silikony
  • parabeny
  • BPA
  • aceton
  • chlór
  • toluen

a mnoho dalších. Uvolňují se do vzduchu a prostředí při manipulaci s běžnými přípravky v domácnosti v množství, které samo o sobě není nebezpečné. Jejich působení se ale vystavujeme opakovaně a dlouhodobě, prakticky celý život.

Proč vás to má vůbec zajímat?

Chemie má nesporně vliv na lidský organismus. Mezi nepříznivé účinky může patřit:

  • snížení plodnosti
  • alergické reakce
  • astma
  • podráždění kůže
  • chronické dýchací obtíže
  • nepříznivý vliv na hormonální soustavu
  • karcinogenní účinky

Zápasíte se zdravotními obtížemi a vyzkoušeli jste už kde co? Různé léky, lékaře i bylinky? Stále hledáte cestu, jak si ulevit?  Rozhodně nechceme tvrdit, že netoxická domácnost je všespásná a zbaví vás neduhů, na které jsou doktoři krátcí. Nicméně faktem je, že méně  chemie vám rozhodně nemůže ublížit.

Máte malé děti a domácí mazlíčky? Pak určitě pozorujete, že jsou víc v kontaktu s podlahou, než vy. Sedí na ní, jí z ní, olizují ji. Zamysleli jste se nad tím, jakým prostředkem vytíráte a jestli je pro ně bezpečný? To stejné platí pro otírání povrchů jako stůl, poličky, anebo údržbu koupelny. 

V současnosti společností rezonuje téma ochrany životního prostředí a udržitelnosti. Mycí a prací prostředky odchází do odpadních vod a dále do jejich čističek. Detergenty, což jsou látky, které způsobují odstranění nečistot, a tedy ty, kvůli kterým tyto prostředky používáme, bývají v čističkách dobře rozložitelné.

Některé ale obsahují fosfáty a ne každá čistička si s nimi poradí. Do vod pak putují zbytky fosforu, který v nadměrném množství nepříznivě působí na život ve stojatých vodách. 

Důvodů, proč snížit množství toxinů v domácnosti, může být mnoho a každý má své

Protože my jsme specialisté v oblasti úklidu, zaměříme se v našem povídání na tuto oblast. Nebudeme se pouštět například do stravování nebo kosmetiky, ačkoli oba jsou to velmi významné aspekty našich životů.

TIP: komplexnější pohled na téma vám může poskytnout kniha Svět non toxic od Kataríny Hřivňákové a Pavli Pavlištové.

Netoxický úklid – novodobý trend nebo návrat ke kořenům?

V dobách našich babiček a prababiček si při úklidu museli vystačit s málem. To, co úspěšně zabíralo jim, může inspirovat i nás. Jak se nabídka čističů rozšiřovala, vzrůstalo i množství chemikálií, které se do nich přidávaly. 

Dnes máme nepřebernou nabídku speciálních i univerzálních prostředků. Je pravdou, že se dnes mnozí výrobci snaží dbát na to, aby jejich produkty k přírodě i lidem co nejšetrnější. 

Přes všechny přísné normy a společenskou snahu chránit životní prostředí se toxinům v průmyslových výrobcích nevyhneme. Jejich koncentrace při klasickém úklidu je malá a jednorázově neškodná, ale v dlouhodobém horizontu se na našem zdraví může postupně začít podepisovat. Obzvlášť u dětí, které jsou na různé látky citlivější. 

Proto se rozmáhá trend chemické prostředky doma eliminovat a nahrazovat je přírodními. Jaké to mohou být se dozvíte dále. 

Jak z toho ven, tipy pro vás

ČTĚTE

Informace a vědomé rozhodnutí při nákupu jsou základ. Platí, že pokud na prostředku najdete nekončící seznam nesrozumitelných chemických názvů, pravděpodobně nebude patřit k nejšetrnějším. Čím kratší a jasnější složení, tím lépe se prostředek v přírodě rozloží a bude pro ni představovat menší zátěž. A tím také pro lidský organismus.

VSAĎTE NA EKO

Jestli se od klasických prostředků, na které jste léta zvyklí, zdráháte přesunout rovnou k pucování umyvadla jedlou sodou, zkuste alespoň vybírat ekologické prostředky.

TIP pro vás: najdete je i na našem e-shopu ➩ ZDE

ZKOUŠEJTE

Často máme doma úplný arzenál speciálních prostředků. Není cílem našeho článku vám úklid s nimi znechutit a přimět vás, abyste je rovnou všechny vyhodili do popelnice. Spíše chceme přinést inspiraci a nové nápady, které můžete při úklidu otestovat a zjistit, jestli vám sednou. 

 

Základní ingredience

To, co potřebujete pro netoxický úklid už možná doma máte. 

Jedlá soda (bikarbona)

 Jedlá soda se hodí při pečení nebo pálení žáhy. Má ale také vynikající čisticí účinky. Zkuste ji třeba nasypat na houbičku a vyčistit dřez, umýt nádobí nebo umyvadlo. Výsledek vás překvapí.

Dobře odstraňuje mastnotu a skvrny od ovoce nebo krve z prádla. Když ji přidáte do pračky, pohltí zápach z oblečení. Celkově velmi dobře neutralizuje pachy a to i v samotné pračce nebo myčce. 

V kombinaci s octem skvěle pročistí odpad

Jen pozor, nepoužívejte ji na čištění hliníku.

Bílý ocet

 Bílý ocet je koncentrovanější než ten, který používáme v kuchyni. Kuchyňský je 8%, zatímco pro úklid používáme 10%. Bílý ocet není obarven karamelem, proto má průhlednou barvu. 

Skvěle hubí plísně, bakterie i plevel, dezinfikuje a v kombinaci se sodou zatočí s ucpaným odpadem. Likviduje vodní kámen

Na našem e-shopu ho najdete v několika verzích, včetně voňavých:

Allnature Bílý ocet 10% 3 l

Allnature Bílý ocet sprej 10 % levandule 500 ml

Allnature Bílý ocet sprej 10 % s vůní malin 500 ml

Kyselina citronová

Vlastnostmi a způsoby použití se podobá bílému octu a postrádá jeho nepříjemný zápach

Skvěle čistí pračku, varnou konvici od vodního kamene, dlaždičky, spáry i dřez. Pomůže vám zbavit se skvrn na oblečení i na koberci.

U nás ji najdete ve formě roztoku  i v prášku

 Esenciální oleje

Esenciální oleje na našem e-shopu milujeme. Hodí se nejen pro aromaterapii, ale také dodají nádhernou vůni doma vytvořeným úklidovým roztokům

Průmyslově vyráběné prostředky obsahují často syntetické vůně, které mohou být pro náš organismus škodlivé. Nijak nezvyšují čistící účinek. Vůně ale rozhodně prodává a proto většina čisticích prostředků voní opravdu překrásně. 

Esenciální oleje jsou čistě přírodní vůně, silice s vysokou koncentrací, které mohou váš domácí čistič pozvednout o level výš. Přidají nejen krásnou vůni. Mnohé mají i dezinfekční a antibakteriální účinky

TIP: Přečtěte si náš článek o esenciálních olejích a zjistěte, jak zázračné látky to jsou.

Mýdlo

 Jádrové mýdlo oceníte zejména při praní. Mýdlové vločky nahradí standardní prací prášek nebo gel a jsou vhodné i pro miminka a alergiky. 

S trochou brouzdání po internetu a praxe najdete mnoho návodů na univerzální čističe, které si ze základních ingrediencí můžete připravit sami doma. Praktické tipy vám přineseme i my v dalším článku.

Výhody a nevýhody 

Výhody

  • SNÍŽENÍ MNOŽSTVÍ CHEMIE U VÁS DOMA
  • O výhodách menší koncentrace chemických látek jsme už psali. Opakování je matkou moudrosti, proto si připomeňme, že méně chemie znamená menší zátěž pro váš organismus i pro životní prostředí.
  • MINIMALISMUS
  • Vystačíte si s několika lahvičkami a sáčky, ze kterých smícháte účinné lektvary vhodné na úklid komplet celé domácnosti.
  • UŠETŘÍTE
  • Je levnější koupit 4 základní ingredience než mnohonásobně více různých prostředků. Ušetříte tak peníze i místo v poličkách.

Nevýhody

  • KNOW HOW
  • Abyste se naučili míchat ty správně účinné koktejly, potřebujete si nastudovat základní informace. Netoxický úklid pracuje s látkami, které mohou být dráždivé (kyseliny a zásady), proto je nutné znát a dodržovat bezpečnostní zásady pro práci s nimi.
  • JINÉ VŮNĚ
  • S vůněmi mohou vypomoci esenciální oleje. Ovšem ocet ani soda vás svou vůní rozhodně neoslní, ocet spíše naopak. Nezoufejte a pusťte se do průzkumu éterických olejů. Uvidíte, že vás nadchnou.

Za zkoušku to stojí

Tak co, jste nalomení vyzkoušet některé z přírodních prostředků? Ulevit trochu svému zdraví, peněžence, udělat si místo ve skříňkách a zkusit něco nového? Nebo zůstanete u svých oblíbených značek úklidových prostředků? A které to jsou? Podělte se s námi o své zkušenosti a napište nám.

Esenciální oleje – to nejlepší z nitra rostlin

Esenciální oleje jsou darem přírody, který bychom bez vynalézavosti člověka nepoznali. Pro jejich různorodé vlastnosti je využívá nejen aromaterapie. Kde všude nachází uplatnění a proč jsou tak vzácné? Prozkoumejte s námi jejich unikátní vlastnosti. 

O aromaterapii jsme už psali. Tentokrát se ponoříme více do hloubky jejího základu, do původu samotných esencí. 

V článku se dozvíte:

  • Co jsou esenciální oleje a jak poznáte ty kvalitní 
  • Jakými způsoby se vyrábí
  • O původu rostlin vhodných pro jejich výrobu
  • Kde všude se s nimi můžete setkat

Co je to za kouzelné látky

Esenciální olej, éterický olej, silice – více výrazů pro totéž. Jde o látku, která je extrahovaná ze siličnatých rostlin, z jejich listů, plodů, dřeva, kůry nebo květů. Více se o metodách extrakce dozvíte dále. 

Skládají se z terpenových a aromatických molekul. Jejich poměr a unikátní složení přináší právě ty konkrétní žádoucí účinky, které v nich hledáme. 

Mezi jejich základní vlastnosti, kterými se liší od jiných rostlinných olejů patří:

  • těkavost
  • nerozpustnost ve vodě
  • dobrá rozpustnost v jiných rostlinných olejích nebo medu
  • schopnost působit na nervovou soustavu
  • nejsou mastné
  • vysoká koncentrace účinných látek

Když přijde na řadu věda

Možná jste četli nebo slyšeli, že esenciální oleje lidstvo využívá již tisíce let. Není to tak úplně pravda. Lidé sice už ve starověku využívali sílu rostlin k léčení a různým rituálům, nicméně tehdy používané oleje se získávali především jejich louhováním v jiných rostlinných olejích. 

Esenciální oleje tak, jak je známe dnes a kupujeme v lahvičkách, vznikly až mnohem později díky vědeckému pokroku. Jakto? Vyrábí se v laboratořích složitými procesy. 

Nejčastěji těmito: 

  • Destilace vodní parou

 Asi nejčastěji používaná metoda výroby není k rostlinám úplně šetrná, protože ničí jemnější složky silice. Oddělují se při ní hlavně tepelně odolné éterické oleje.

Samotná aparatura k výrobě je poměrně složité zařízení z baněk, trubic a nádržek. Chcete-li si destilaci představit, představte si výrobu domácí pálenky. Princip je velmi podobný. 

Díky zahřívání vody prochází vzniklá pára přes rostliny a uvolňuje z nich silice. Průchodem zařízením a kondenzací se pak oddělují od vody díky různé hustotě a olej se sbírá. 

Získává se tak například olej z levandule, růží, cedru, hřebíčku, skořice nebo cypřiše. Odborníci vědí, jakou dobu ta která rostlina potřebuje pro destilaci všech potřebných látek. Každá rostlina má svůj čas a jen pokud ho výrobce dodrží, může očekávat opravdu kvalitní výsledek 

  • Lisování za studena

 Rostliny jsou vystaveny velkému tlaku a tím se z nich oddělí požadovaná silice. 

Lisují se například kůry citrusů. Podobně probíhá lisování za studena i u jiných rostlinných olejů, třeba olivového. 

  • Enfleuráž

 Stará metoda získává olej naložením (macerací) rostlin do rostlinných nebo živočišných tuků. Po určité době se do něj uvolní požadovaná silice a ta se pak oddělí pomocí alkoholu. 

Pracuje hlavně s jemnými květy jako jasmín a růže a je osvědčená při výrobě parfémů

TIP: Viděli jste film Parfém: Příběh vraha? Tam se o enfleuráži poučíte specifickým způsobem.  

  • Extrakce rozpouštědlem

 Rostliny se namočí do rozpouštědla, např. hexanu, methanolu nebo ethanolu, do kterého se uvolní silnice. Vzniklému produktu se říká ‚‚konkret‘‘, obsahuje ale ještě vosky a jiné látky, které do esenciálního oleje nepatří. Dalším postupem, zahrnujícím opět destilaci, se oddělí čistý esenciální olej, v tomto případě zvaný ‚‚absolue‘‘. 

Tato metoda je zvláště užitečná pro získávání olejů z materiálů, které by mohly být poškozeny vysokými teplotami používanými při destilaci parou. Patří sem například skořice, šalvěj nebo konopí. 

Z čeho esence získat

Potenciál vytvořit esenci nemá každá rostlina. Důvod, proč je některé z nich produkují, není ani vědcům úplně zřejmý. Ví se, že se jimi rostliny chrání před škůdci a chorobami a nebo naopak lákají hmyz k opylování. 

Esence se separují z různých částí rostlin: 

  • z květů: jasmín, růže, heřmánek
  • z listů: eukalyptus
  • u kůry: skořice
  • ze dřeva: cedr
  • ze semen
  • z plodů, jehličí i kořenů

Většina rostlin, které se pro výrobu olejů využívají, pochází se subtropů a tropů. Aby z nich bylo možné extrahovat potřebné silice, je třeba optimální složení půdy, dostatek slunečního světla, správné množství vody a další podmínky

Na mililitr oleje je mnohdy potřeba velké množství vstupních surovin, například:

  • 4000 kg lístků růží na 1 kg esence
  • 1300 – 1600 kg jasmínových okvětních lístků na 1 kg esence
  • 91 kg vanilkových lusků na 1 kg esence

Fascinující, že? Když k tomu připočítáte, že rostliny je nutné sklízet ve vhodnou dobu, potřebujete know how a náročnou aparaturu na výrobu, nelze se divit, že jde o vysoce ceněné produkty

Víte že…jedna rostlina může produkovat v závislosti na podmínkách pěstování esence různé kvality? Liší se chemickým složením a těmto variantám se říká chemotypy. Mohou mít úplně jiné složení i vlastnosti.

Jak poznat kvalitu

Abyste si domů nepřinesli žádné ‚‚šméčko“, je dobré vědět, jak poznat kvalitní produkt. Čím se tedy řídit při nákupu:

  • CENA 

Dobrý éterický olej opravdu nekoupíte za pět padesát.

  • ZNAČKA

Například Saloos je ověřený prodejce. Mrkněte na internet a pročtěte si recenze

 Esenciální oleje se prodávají v lahvičkách z tmavého skla, které je chrání před přístupem světla. Ta musí být opatřena etiketou s následujícími údaji: 

  • název rostliny, ze které je vyroben (rodové i druhové jméno, česky i latinsky
  • země původu
  • že se jedná o 100% esenciální olej

Kde všude je najdeme

Éterické oleje nenachází využití jen a aromaterapii. Skrývají se i tam, kde byste je možná nehledali. Anebo ano. Tak schválně:

  • Parfémy

Tohle jste asi čekali. V parfumérském průmyslu se esence míchají s alkoholem a vznikají parfémy a toaletní vody různé kvality. V levných parfémech pak najdete spíše syntetické náhražky silic. 

  • Kosmetika

V péči o pleť nebo ve vlasové kosmetice zaujímají esenciální oleje nezastupitelné místo. To zřejmě nikoho nepřekvapuje, vzhledem k tomu, co už o nich víme. Zklidňují, vyživují, omlazují, podporují látkovou výměnu. 

Věděli jste ale, že se přidávají i do některých úklidových prostředků a to nejen ke zlepšení vůně?  

TIP: Zkuste například Allnature bílý ocet, 10% s levandulí nebo Bref Spa Moments Serenity, závěsný blok na WC 

Jestli fandíte úklidu bez chemie, zkuste do svých domácích úklidových směsí přidat pár kapek vybraného esenciálního oleje. Oni totiž nejen krásně voní, ale mají také vynikající antibakteriání účinky (třeba tymiánový, třezalkový, tea tree nebo šalvějový), dezinfikují (levandulový) a likvidují nežádoucí mikroorganismy

  • Potravinářství

Co takhle čokoláda s mátovou nebo poměrančovou příchutí? Některé oleje slouží jako dochucovadla, aditiva nebo konzervanty. 

Není nad osobní zkušenost

Oblíbili jste si už nějaký konkrétní esenciální olej? Ať již pro jeho vůni nebo účinky? Podělte se s námi o své zkušenosti a napište nám o tom. Chcete vědět více o jejich účincích a získat praktické tipy pro jejich využití? Přečtěte si další článek z naší série. 

Jarní úklid: 7 tipů, aby byl pro váš domov jako znovuzrození

Jaro symbolizuje nový začátek, zrození a obnovu. Jestli i vy hledáte v životě restart či novou energii, je jarní úklid skvělý pomocník. Na co se zaměřit, aby očista přinesla kýžený výsledek? Na co určitě nezapomenout? Pojďte se na to podívat s námi!

1. Třiďte, přebírejte, vyhazujte! A fakt se toho nebojte!

Ano, můžete do úmoru zas a znova oprašovat hromadu krámů, která zabírá váš životní prostor a tvářit se, že uklízíte. Nebo.. osvobodit jednou pro vždy svůj domov od nefunkčních přístrojů, nevhodných dárků, věcí, které máte kdyby se někdy hodily a tisíců obnošených triček, které na doma stačí, a pustit tak svěží vzduch do života

 

Dobře utříděný prostor, kde mají věci své místo, šetří čas i energii, protože věčně něco nehledáte a nesedá vám prach na zbytečnosti. Prach, který musíte utírat. Na internetu i v knihách najdete mnoho způsobů a rad, jak třídit. Za nás jedna zlatá pro začátek: u každé věci se zamyslete, jestli ji máte rádi nebo jestli je pro vás užitečná

Pokud si ani na jednu otázku neodpovíte kladně, je na čase se s ní rozloučit. To, co už nepotřebujete nemusíte  hned vyhazovat. Existují bazary, swapy, mnoho i online. Můžete je darovat, upcyklovat, recyklovat. A co už opravdu nenajde své uplatnění bez milosti hoďte do pytle a do popelnice. 

 

2. Perte

 A to nejen oblečení, které posbíráte cestou během třídění. Na jaře si zaslouží extra péči také záclony a závěsy, případně koberce. Ruku na srdce, ačkoli člověk neprovozuje zimní spánek (jakkoli by mnozí z nás rádi), jsme přeci jen více doma, topíme, navštěvujeme se, zdobíme stromečky, pečeme cukroví - zkrátka generujeme zvýšené množství prachu v domácnosti. 

A všechen neodstraníte prachovkou. Mnoho se ho usazuje v pohovkách, kobercích, ubrusech, záclonách. Na záclony a závěsy většinou můžete použít klasické prací prostředky, na koberce si možná půjčíte tepovač nebo si najmete někoho, kdo na to má “vercajk” a necháte je ošetřit odborně. Jakákoli péče v tomto směru se vyplatí a v domácnosti zbavené roztočů a prachu se na jaře bude mnohem lépe dýchat. 

Nezapomeňte, že i pračka si zaslouží péči. Pokud pravidelně nepoužíváte změkčovač vody, zkuste ji alespoň jednou za čas zapnout na vyvářku bez prádla, například s přidáním octa. Existují i speciální čističe praček, které se také postarají o odstranění zbytků nečistot a pracích prostředků a prodlouží její životnost. 

 

3. Pusťte si domů slunce

 A když už máte záclony v pračce, můžete rovnou umýt okna. Zvenku prach smíchaný s deštěm, špína z ulice, možná ještě zbytky pylů. Zevnitř mastnota, obtisknuté dětské nosy po pozorování sněhu a čekání na ježíška. Nic, co by mělo s vámi zůstat i na jaře! 

Naštěstí dnes existuje mnoho velmi účinných prostředků na čištění oken, aby úklid nebyla velká dřina. Nezapomeňte použít také vhodné utěrky, aby zanechané chloupky z hadru nezkazily konečný efekt. A nebojte, nemusíte leštit novinami, moderní čističe se o lesk postarají za vás.

Věnujte pozornost také rámům oken a to i po jejich otevření, protože při poctivém ohledání zjistíte, že ukrývají mnoho nepříjemných překvapení. 

 

4. S prachem nelítostně

 Máte vytříděno, vypráno, umytá okna, kterými k vám pronikají sluneční paprsky. Sednete si a chcete si užít tu krásu a vůni a v tu chvíli to uvidíte. Rej prachu, který tančí ve svitu jarního slunce a vyzývá vás na další souboj. Je to tak. I když ho poctivě každý týden utíráte, stále se vrací. Špatná zpráva je, že se ho nejde nikdy zbavit nadobro. Dobrá je, že čím méně máte věcí, na kterých může ulpět, a to teď máte, je snazší se ho zbavit. Tak směle do toho! 

Vedle stírání na sucho je velmi vhodné použít prostředky. které vytvoří vrstvu, která snižuje ulpívání nečistot, nábytek regenerují a většinou ještě provoní celý prostor.

Protože tentokrát to berete z gruntu, zaměřte se mimo police a obvykle utírané plochy i na méně obvyklá místa, kam se většinou ani nepodíváte. Hledejte všude -  na stínítkách světel, na topných tělesech, nahoře na skříních, na garnyžích, na žaluziích, na lednici, na rámech dveří, na knihách a mezi nimi, a tak dále. Je to detektivní práce, ale jednou za rok se vyplatí. 

 

5. Kuchyně ke srdcem domácnosti

 Alespoň často to tak bývá. Důkladný úklid kuchyně by vydal na samostatný článek, možná i celou sérii. Od jejího praktického uspořádání přes to, do jaké nádoby uložit jakou potravinu, až po nejvhodnější uspořádání lednice, to vše může být velká věda. Ale nemusí. 

Jednoduše kuchyň podrobte systému třídění, pro který se rozhodnete ve zbytku domácnosti, vyhoďte nepotřebné nádobí a miliontou krabičku, odstraňte prošlé potraviny, zkontrolujte obsahy otevřených balení a opět buďte nemilosrdní. Pokud na to vaše mentální a tělesné schopnosti ještě budou stačit, vymyjte i vnitřky skříněk na nádobí a potraviny. K důkladné očistě lednice se každopádně pokuste vybičovat, pokud to neděláte pravidelně, což vřele doporučujeme. 

Největším nepřítelem pořádku v kuchyni bývá mastnota, což je vzhledem k povaze místnosti přirozené. A i na to existuje řada řešení v podobě mycích prostředků, často s rozprašovašem nebo ve spreji, které si velice účinně s mastnotnou poradí. 

Pokud cítíte rezervy, mrkněte se během jarního řádění raději i do trouby, na digestoř a do dřezu. Konkrétně trouba bývá na mastnotu a usazeniny obzvlášť bohatá. Rovněž vršky skříněk linky jsou místem, kde se prach a mastnota potkávají a rádi společně usazují.

Vlastníte-li oddělenou spíž na potraviny, neobcházejte ji a zkuste se jí také podívat na zoubek. Vycíděním této místnosti si můžete ušetřit trable v podobě potravinových molů nebo plísně.

 

6. Kam i král musel chodit pěšky

 Ne, nepodezíráme vás, že nemyjete toaletu. Koupelna bývá poměrně dobře udržovanou částí domu, ale i zde jsou možná zákoutí, která si zaslouží bližší ohledání. Mezi koupelnové libůstky, kterým se běžně nevěnujeme, patří útroby koupelnových skříněk nebo spáry mezi obklady. Ani ty ale nemusíte drhnout v potu tváře. Správně zvolený čistič koupelny udělá půlku práce za vás. 

Neuškodí preventivně pročistit odpady speciálním gelem nebo sypkým prostředkem. 

Vymeťte pavučiny, zvolte vám příjemnou vůni osvěžovače a koupelnu máte z krku.

 

7. Jak se z toho nezbláznit

 Jde vám z toho hlava kolem? Říkáte si, že tohle všechno nestihnete za víkend, za celé jaro a možná ani za celý rok? Nezoufejte! Chytré hlavy říkají, ať zapojíte do úklidu rodinu. Například třídění se bez toho neobejde, protože třídit osobní věci si musí každý po svém. 

A kdo říká, že to všechno musí být hotové hned? Pro koho vlastně uklízíte? Nebyla na začátku myšlenka, že chcete zejména restart sami pro sebe? Úklid vám k tomu má pomoci, ne z vás vysát veškerou energii.  Zkuste si udělat plán, co a kdy chcete mít hotové a nenakládejte si na bedra nesmyslné termíny a objemy práce. 

A když to bude i tak moc, dejte si pauzu. Hoďte nohy na stůl, uvařte si kávu nebo čaj nebo se běžte projít na vzduch. Nezávodíte se sousedkou, kdo bude mít dřív vyprané záclony. Budujete si hezčí domov.

 

Tip na závěr: pusťte si k uklízení oblíbenou hudbu a třeba si u něj i zatančete. Dělá to divy ;)



Aromaterapie – naučte se hýčkat svoje smysly

Představte si, že přicházíte domů po náročném pracovním dni. Nebo že se vám právě podařilo zahnat do postele smečku dětí, která vás celý den držela ve střehu. Vše, po čem toužíte, je patrně odpočinek. Jdete do koupelny a napustíte plnou vanu horké vody. A teď stop! Než se do ní naložíte, udělejte ještě jednu malou drobnost, která obyčejnou lázeň změní v top relaxační zážitek. Chcete vědět, co to je? 

Aromaterapie – kde se vzala? 

od starověku lidé věřili, že vůně bylin je může povznést do vyšších pater vědomí. Tančili při pálení vonných směsí, vykuřovali chrámy zasvěcené svým bohům nebo si dopřávali nejrůznější vonné masáže

Věděli také, že rostliny léčí.  Přikládali bylinné obklady na rány a vyráběli hojivé masti. 

Vůně byly s lidmi od pradávna i v běžném životě v podobě olejů či parfémů.

V 19. století pak francouzský lékárník René-Maurice Gattefossé zavedl termín aromaterapie. Jde komplexní přístup k léčbě a zlepšení stavu těla i psychiky, jehož základním pilířem jsou esenciální oleje. A jen tak mimochodem – víte, která rostlina byla jeho osudová? Byl to Francouz, takže levanduli tipujete naprosto přesně, gratulujeme :) Její esence je jedna z nejvyhledávanějších, léčí rány, dezinfikuje, ale dokáže také vykouzlit voňavou,  pohodovou atmosféru. 

 

Zázračné esenciální oleje

Esenciální oleje (silice) jsou silně koncentrované látky, které se získávají destilací vodní parou nebo jinými mechanickými procesy, z rostlin, které mají schopnost a podmínky je tvořit.

Abyste vyrobili esenciální (nebo také éterický) olej, nestačí vám jen tak nějaký heřmánek, co utrhnete na louce. Nic proti lučnímu kvítí. Ale pěstování rostlin, které lze použít pro výrobu esenciálních olejů, je složitá věda

Kdybychom chtěli použít trochu ezoteriky, můžeme říct, že jsou v podstatě duší rostlin a schraňují v sobě všechnu jejich životadárnou sílu a užitečné vlastnosti. 


Jste ve stresu? Chcete se uvolnit? Čichejte! 

Věděli jste, že naše čichové buňky dokáží rozeznat až bilion pachů a vůní? To je větší škála, než jakou vnímáme zrakem nebo sluchem. Na základě vůně si utváříme první dojem z místa i člověka. Čich nám pomáhá vybavit si situace, emoce a čichové vjemy v nás vyvolávají i po letech velmi přesné vzpomínky. 

Toho lze v aromaterapii skvěle využít. Vůni sice přibližně po 10 minutách přestáváme vnímat, to ale neznamená, že nepůsobí. 

Jednou z nejoblíbenějších metod aromaterapie je inhalace. A tím není myšleno jen vdechování horké páry pod ručníkem. I když i to je skvělý zážitek a například při nachlazení nebo ucpaných dutinách neocenitelný pomocník

Do inhalace se řadí také provonění vzduchu aromalampou nebo difuzérem

Aromalampy jsou nádoby s prostorem na svíčku dole a nádobkou na vodu s esenciálním olejem nahoře. Jak svíčka hoří, tekutina se odpařuje a vůně prostupuje prostorem. 

Difuzéry místo svíčky fungují na elektřinu nebo akumulátor. Výhodou je, že nepřehřívají oleje a zachovávají tak všechny jejich důležité vlastnosti. Další výhoda oproti aromalampě tkví v tom, že vůni mechanicky rozptylují do místnosti a tím zvyšují její účinek.

Díky těmto zařízením si blahodárné působení vonných silic užije celá rodina společně. Báječně se hodí i do vaší kanceláře. Díky dobře zvolené vůni se zvýší vaše schopnost soustředění nebo se vám uleví od stresu

Nebo si pořiďte jemnou nevtíravou vůni do svého salonu nebo obchůdku. Zákazníci to u vás budou milovat a rádi se vrátí.

 

 

 

Praktické rady pro výběr difuzéru

 Existují nebulizační a ultrasonické difuzéry a každý funguje jinak.

Nebulizační difuzéry 

  • nepracují s vodou, jen s čistý olejem
  • vůni rozptylují pomocí vzduchové pumpy, takže jsou výkonnější, ale také hlučnější
  • spotřebují více oleje
  • nezvlhčují vzduch, takže se hodí, pokud doma bojujete právě s vyšší vlhkostí 

Ultrasonické difuzéry

  • působí i jako zvlhčovače, proto se hodí například do panelových bytů, kde je vzduch obecně sušší
  • jsou naprosto tiché a hodí se třeba i do dětského pokojíčku

 

Je libo masáž?

I tak se dá praktikovat aromaterapie. Masáž nevyhledává každý, ale jestli jste ji ještě nikdy nezkusili, dejte jí šanci. Přináší mnoho benefitů tělu i mysli, to je ostatně vlastnost všech oborů celostního přístupu ke zdraví. 

Čím masáž prospívá?   

  • zlepšuje krevní oběh                                                                                                                                                           
  • pomáhá regeneraci svalů, zejména po sportu nebo větší námaze
  • prokazatelně snižuje hladinu hormonu kortizolu v krvi a tím odbourává stres
  • je blahodárná pro kůži, její zdraví a krásu
  • funguje jako výborná milostná předehra

Když navíc do masážního oleje přidáte vhodnou silici, posunete zážitek ještě o úroveň výš


Vykoupejte se ve vůni

Vzpomínáte si na úvodní otázku, jak si vylepšit horkou vanu? Teď už určitě znáte odpověď. Provoňte ji!

 

Jestli ještě nemáte svou oblíbenou vůni, zkuste třeba ylang-ylang. Jeho exotická, sladce květinová vůně s kořeněnými tóny vás oprostí od starostí a zvedne náladu. Znáte ten stav, kdy jste smrtelně unavení, lehnete si do postele, a ne a ne zabrat? Díky ylang-ylang usnete raz dva, protože vás naplní harmonií. Navíc patří mezi afrodiziaka, takže je dost možné, že se večer vyvine ještě lépe, než se zpočátku zdálo. 


Dvakrát čti, až potom kapej

Esenciální oleje jsou velmi koncentrované látky, to už víte. Je dobře k nim proto přistupovat s respektem. Vždy si při výběru dobře přečtěte všechny informace, varování a omezení.

Několik obecných tipů:

  • není-li vyloženě uvedeno, že můžete, nikdy neaplikujte oleje bez ředění
  • oleje nejsou ředitelné vodou, proto ani do koupele nekapejte rovnou z lahvičky
  • řeďte jinými kvalitními rostlinnými oleji, medem nebo mlékem
  • dodržujte doporučené dávkování
  • nejezte je
  • dejte pozor, pokud jste těhotná, kojíte nebo je chcete aplikovat dětem
  • existují silice, jako například rozmarýn, kopr nebo fenykl, které jsou vyloženě nevhodné pro inhalaci a do aromalampy je rozhodně nedávejte
  • uchovávejte je mimo dosah dětí a zvířat

O další tipy se s vámi podělíme v článku konkrétně věnovaném esenciálním olejům, jejich výrobě, zajímavostem a účinkům. 


Najděte to pravé

Jestli jste byli na pochybách, teď už možná věříte, že na vůních něco dobrého bude. Nejlepší je ale vždy vlastní zkušenost. Nenechte se odradit tím, že vám některá vůně nesedne, každý má jiné vnímání. I když budou všichni básnit o levanduli, vám se líbit nemusí. Hledejte dál a testujte

Přejeme vám mnoho příjemných a voňavých chvil.

Rychlý úklid domácnosti nejen na Valentýna

Chcete si užít chvilku pro sebe nebo se svými blízkými, ale vaše domácnost volá po alespoň základní očistě? Na cestě je předem neohlášená návštěva? Venku krásné počasí, které vás láká na výlet? Situace, které nás postaví před nelehký úkol –⁠⁠⁠⁠⁠ co nejrychleji dát domácnost do pořádku a tvářit se, že takhle čisto tady máme vždycky. Jak na to, aby výsledek byl perfektní? A jaké máme pro vás extra valentýnské tipy? 

 

 Ujasněte si priority

 Chcete uklizeno tak, aby doma bylo příjemně, ale stihnout to za krátký čas.

 Rozhlédněte se. Co opravdu hoří a nesmíte to vynechat? Špinavé nádobí? Smetí na podlaze? Opatlané zrcadlo nebo umyvadlo? Rozházené oblečení? Co musíte rozhodně uklidit a co počká na dobu, kdy na úklid bude víc času?

 Jakmile toto zhodnotíte, je na řadě další krok.


Nastavte krizový plán

 V krizi je třeba jednat rychle, ale uváženě. Ujasněte si následující body: 

  •  CO je třeba, to už víte.
  •  KDO to udělá?

 Nežijete-li sami, zkuste zapojit do úklidu zbytek domácnosti. O dětech si můžeme povídat jindy, dnes zapojíte hlavně partnera. Každý má své silné stránky. Využijte je. Ať každý dělá to, na co je dobrý. Luxuje váš partner precizně? Svěřte mu vysavač. Jste přebornice na zářivou koupelnu? Chopte se toho! Společná práce prý sbližuje. Proč to na Valentýna nezkusit jako formu romantické předehry?

  • ČÍM? 

 Máte arzenál čistících prostředků. Vyberte, které budete potřebovat. Připravte si je na vhodná místa, ať je během valentýnské rychlovky nehledáte. 

 

Připravit ke startu, pozor, teď!

 Na začátku je důležité zbavit domácnost bezprizorně se povalujících předmětů. Nepouštějte se rozhodně do třídění šanonů. Seberte odpadky, špinavé ponožky, zapomenuté hračky a další předměty, které ruší estetiku na první pohled

Na věci, pro něž zatím nemáte místo, si vyčleňte box, šuplík nebo skříňku, kam je dočasně zavřete, než budete mít možnost zamyslet se, co s nimi. 

 Vyměňte ručníky a utěrky. 


Věčný nepřítel prach

 Můžete ho nenávidět, nadávat na něj, donekonečna ho stírat, ale to je všechno, co s ním uděláte. Není čas si lámat hlavu, kde se bere, teď musíte jednat. Setřete ho z nejvíce exponovaných míst. Nezabředněte do honu na čarodějnice a nevymývejte vnitřky skříní. Dnes to má být nenáročné

 Zlaté pravidlo je: ze shora dolů. Protože prach sice poletuje, ale vždycky si sedne a nad gravitací nevyhrajete. Skvělé je, vzít si na pomoc přípravek proti prachu. Tím totiž posunete rychlý úklid o level výš a nábytek bude vonět. 


Podlahy nakonec 

 Po odstranění prachu z nábytku přirozeně vyluxujte a vytřete. Bez toho se ani bleskový úklid neobejde. Podlaha, na které křupou drobky pod nohama kazí dojem z jakkoli vyvoněného bytečku. Není-li čas vytírat, alespoň bleskově zameťte, Pro tentokrát se nic nestane. 


Tyhle místnosti nevynechte 

Kuchyně a koupelna. Někdo doporučuje vrhnout se na ně na začátku, protože máte nejvíc energie. Je to na vás. Možná pojmete předchozí úklid jako rozcvičku. Kuchyň a koupelna jsou místa, která by měla být čistá a dají zabrat

 Umyvadlo bez usazenin, linka bez špinavého nádobí a vrstvy mastnoty jsou základ. WC je samozřejmě nejlepší udržovat v hygienické čistotě stále.

 Pokud se při rychloúklidu na těchto místech zaseknete déle, než byste si přáli, máme pro vás malý tip. Věnujte jim průběžnou péči stále. Otřete umyvadlo po mytí rukou, linku zbavujte prachu pravidelně. Třeba po vyskládání myčky nebo než se dodělá popcorn nebo uvaří těstoviny. Sporák myjte hned po vaření. Ušetříte mnoho času, když vás dostihne nutnost rychle dát domácnost dohromady.

 

Dobrý plán nad zlato

 Znáte staré zemědělské pořekadlo –⁠⁠⁠⁠⁠ když se zima zeptá, co jsi dělal v létě? Dá se aplikovat i na úklid. Z dlouhodobého hlediska je ideální vytvořit si plán, co, kdy a jak budete udržovat pravidelně. Když se každý den průběžně zbavíte běžných nečistot, zametete a posbíráte poválené věci po bytě, budou úklidy na rychlo hračka. 

 Pravidelné větší úklidy konzultujte s těmi, kdo s vámi bydlí. Kdo má na co čas a kapacitu a kdo je co ochotný dělat? Jaké věci je nutné dělat denně, týdně a co stačí jednou za měsíc? 


Valentýnské tipy

  1.  Máte-li vanu, dá se na valentýna skvěle využít. Naložit se s drahou polovičkou do bublinkové nebo olejové horké koupele je romantika jako řemen. Vanu tedy doporučujeme pěkně vyčistit, ať vás to tam oba láká. 
  2.  Vytvořte příjemnou atmosféru. Svižnější hudba vás rozproudí. Zapalte si vonnou svíčku nebo použijte příjemný osvěžovač. Otevřete si dobré růžové víno
  3.  Pokud vás valentýnská atmosféra přemůže a rozhodnete se svátek zamilovaných strávit úplně jinak, než úklidem, klidně podlehněte. Uklidit se dá i zítra.
  4.  Odměňte se. Aby vám to šlo pěkně od ruky, je dobré se na něco těšit. Dobrá večeře v restauraci, kino, horká koupel, procházka večerním městem zakončená skleničkou, lenošení na gauči s dovezenou pizzou u filmu? Vyberte si, co vás láká nejvíc a co děláte společně nejraději. 


Nakonec několik tipů na filmy a seriály s naší oblíbenou úklidovou tématikou

  •  film Univerzální uklízečka - vikář, jeho žena a netradiční hospodyně se svéráznými metodami v britské komedii plné černého humoru
  •  seriál Uklízečka - o ženě, která neuklízí jen prach z poliček, ale také následky zločinného řádění
  • seriál Služka od Netflix, který přináší pohled do života americké matky samoživitelky, která se potýká s nutností získat peníze a zároveň se svým expartnerem 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz