S námi máte jistý, že to bude čistý.

Úklid po dovolené nemusí být peklo

Návrat z dovolené nebývá moc radostná chvíle. Doma rozhodně nečeká servis all inclusive. Spíš naopak. Kufry plné špinavého oblečení a domácnost, kde se 14 dní neuklízelo, věstí, že odpočinek skončil a je čas se vrhnout do práce. Jak si tyhle horké chvilky co nejvíc zkrátit a zjednodušit, aby vám představa návratu domů nezkazila poslední dny volna? 

V článku se dozvíte:

  • Co zařídit před odjezdem na dovolenou. 
  • Jak postupovat po návratu z dovolené, aby byl co nejhladší.

Kdo je připraven, není zaskočen

Vaše drahá polovička se diví, že před dovolenou uklízíte? ‚‚Vždyť tu nikdo nebude, proč prosím tě uklízíš?‘‘ Znáte tu větu? Nenechte se vyvést z míry, vaše počínání má smysl. 

Návrat z dovolené je náročný proces a to jak doma, tak v práci. Proto je velmi dobrý nápad připravit se na to včas a nevracet se na místo, které bude vyžadovat větší než nutnou péči. Co udělat, než se vypravíte zaslouženě odpočívat?

1. Vykliďte lednici 

Určitě jste před odjezdem nedělali velké zásoby, přece jen se ale najde něco, co by se po 2 týdnech v lednici mohlo zkazit. Nedojedený oběd po takové době ani v chladu nevydrží voňavý. Ani prémiová šunka od místního řezníka vás po 10 dnech nepřivítá libou vůní.  

Z lednice nemilosrdně odstraňte vše, co by se mohlo zkazit. Nechcete plýtvat? Připravte si svačinu na cestu nebo rozdejte přebytky sousedům či rodině. 

2. Vyneste koše

Koš je, co se týká zápachu, ještě nebezpečnější než lednice. Tam jsou potraviny aspoň v chladu. Zapomenutý odpadkový koš vás doma uvítá opravdu nepříjemně. Asi jako partnerka, které jste řekl, že ‚‚jdete na jedno‘‘ a vrátíte se za 3 dny. 

 Proto odneste do popelnice obsah všech košů, ideálně těsně před odjezdem. Případně si na odpad, který by se mohl nečekaně vyskytnout po vynesení všech pytlů, vyhraďte jeden pytel nebo tašku. A pak ji nezapomeňte doma 🙂

3. Nakupte si 

Trvanlivé potraviny a to, co přežije v lednici nebo špajzu, než se vrátíte. Nemusí to být zásoby na přežití po apokalypse, ale hodí se mít doma něco rychlého na zub nebo  na druhý den. Rodina nebude řvát hlady a budete se v klidu moci věnovat jiným činnostem. 

4. Ukliďte

Ne, nemusíte gruntovat jako před příjezdem tchýně nebo Vánoci. Ukliďte tak, abyste se těšili domů, kde je to příjemné a útulné. A na co hlavně nezapomenout? 

  • Umyjte nádobí případně vykliďte myčku.
  • Vyperte prádlo
  • Posbírejte povalující se předměty, aby domov působil po návratu bezpečně a přívětivě. 
  • Vypněte vodu a vypojte zásuvky, které to dovolují. Lednici samozřejmě nechte v provozu. 🙂
  • Utřete prach a zameťte, vyluxujte, případně i vytřete. 

 A nezapomeňte, že doma opravdu nikdo nebude, váš partner má pravdu. Proto úklid nepřehánějte. Na dovolenou jedete odpočívat, ale není nutné na ní dorazit ve stavu absolutního vyčerpání a celou ji prospat. 

5. Nezapomeňte na zahradu

V létě se občas přežene bouřka. Ukliďte do bezpečí vše, co by mohla zničit. Domluvte se se sousedy nebo někým blízkým, zda by v případě delšího sucha zalil záhony. Nechcete přece přijít o úrodu. 

Co s květinami a domácími mazlíčky o dovolené?

Máte doma květiny, které nepřežijí bez pravidelné zálivky, rybičky nebo křečka, kteří vyžadují péči? Zvířata můžete na čas přemístit k babičce, ale spíš to klapne s křečkem, než s rybičkami. 

 Mazlíčkům, které nemůžete vzít s sebou, domluvte pravidelné návštěvy sousedky nebo někoho blízkého, kdo je přijede nakrmit a napojit čerstvou vodou

 A co květiny? Kaktusy přežijí i 14 dní. Čítá-li vaše sbírka flory náročnější kousky, povolejte do zbraně opět příbuzné nebo květinám pořiďte závlahu. 

 Do 10 dnů to květiny zvládnou buď v kbelíku s přiměřeným množstvím vody nebo ve vaně. Delší čas už vyžaduje sofistikovanější závlahu, aby neuhnily kořeny. Lze pořídit speciální nádobky pro zavlažování nebo různé DIY vynálezy. Pro správnou péči o tu kterou květinu se poraďte třeba se svým květinářem 🙂

Nikdo není poblíž? Objednejte si profesionály

Několikrát jsme zmínili, že vypomoci mohou sousedé, příbuzní nebo kamarádi. Co když ale není nikdo poblíž, nemá čas anebo jednoduše nechcete, aby k vám domů někdo chodil, když tam nejste? Existují i profesionálové, kteří se o postarají o květiny, mazlíčky případně i nakoupí potraviny před vaším návratem. 

Zpět do reality

Je to tu, nastal den D. Kdo z nás nezažil, jak vyčerpaný se člověk cítí po dovolené, ať se přihlásí. A i když se dovolená povede a opravdu si odpočinete, cesta domů a návrat ke stereotypům člověku vysají psychiku a fyzička následuje hned potom. 

 Jestli jste nepodcenili přípravu, bonus pro vás. Čeká vás totiž relativně čistý domov se spokojenými rybičkami, zalitými květinami, prázdnou myčkou a vypraným prádlem. 

Dobrý plán je půlka úspěchu

První věc, kterou byste po návratu měli udělat, je vydechnout. Sednout si, dát si kávu nebo čaj, rozhlédnout se a zvážit, co je třeba udělat. A co počká. Není třeba se do úklidu vrhnout po hlavě a udělat vše najednou. Dobře rozvrhnout síly a čas ušetří rodinnou atmosféru nechtěných hádek a nezkazí poslední společně strávený čas. 

Základem je vybalit kufry

Tohle neošidíte a je to první věc, kterou byste v procesu návratu měli udělat. Vybalování zavazadel po dovolené je určitě jedna z nejneoblíbenějších činností na světě. Američtí vědci by na to měli udělat výzkum. Můžete se domluvit, že si každý vybalí svoje věci nebo vybalovat na etapy. Jakýkoli způsob, který vám tuto práci usnadní a zpříjemní je povolen. 

 Když se vám podaří umístit vše tam, kam patří a kufry dát odpočívat do příštího výjezdu, máte z poloviny hotovo

Se vším do pračky. Opravdu se vším? 

Protože jste chytře vyprali veškeré prádlo před odjezdem, nyní se musíte vypořádat jen s tím, co jste dovezli zpět zašpiněné. 

 Jestli jste si užívali písčité pláže, dobře písek vyklepejte ze všeho, co se chystáte prát. Písku v pračce se totiž nezbavíte ani octem ani kyselinou citronovou ani žádným čističem, které pračku jinak skvěle odvápní a zbaví vodního kamene. Písek může v pračce nadělat pěknou paseku. 

Při praní plavek dodržujte tato pravidla:

  1. Plavky nepatří do pračky. Perte je ručně ve vlažné vodě v prášku na ruční praní. 
  2. Nepoužívejte aviváž, ničí jejich vlákna, ta se pak trhají a ztrácí pružnost.
  3. Plavky neždímejte silou, vodu z nich vymačkejte do ručníku.
  4. Nevěšte plavky za kolíček na šňůru, nechte volně schnout, ideálně v horizontální poloze. 

Běžný úklid nakonec

Manipulace s prádlem a ostatními věcmi při vybalování zvíří prach a přidá další. Když bude vše na svém místě, je čas na klasický úklid. Dejte přednost rychlovce před generálním úklidem, utřete prach a vyluxujte, případně vytřete. Okna určitě počkají na jindy. 

Dopřejte si čas 

Dovolená je skvělý čas, ale návrat z ní může být velmi stresující. Nejde jen o návrat domů, ale také k běžným povinnostem, práci a škole. Na dovolené máme tendenci hodit vše za hlavu a užívat si. O to horší pak může být šok po jejím skončení. 

Rozložte síly

Ne, nemusíte vybalit a uklidit ten samý večer, kdy dojedete domů. Vyspěte se na to, naberte síly. Naplánujte si vše tak, abyste si nepřiměřeně nenaložili a zapojte se do kultivace domácího prostředí všichni. Někdo může vyklízet, někdo uklízet a nekdo připravit pro ostatní občerstvení. 

Udělejte si radost

Běžte se projít, dejte si šlofíka, zajděte na zmrzlinu nebo na pivo. Udělejte pro sebe cokoli, co vás vzpruží. 

Snižte riziko příliš rychlého návratu

Ne, že by nebylo fajn využít každý den dovolené na maximum. Vaší pohodě ale nemusí prospět přiletět z druhé strany světa a druhý den ráno vstávat do práce. A někdy to nesedne ani po návratu z 50 km vzdálené chalupy, kde jste se 2 týdny skrývali před civilizací. Dopřejte si den nebo dva na opětovné přivyknutí domácímu prostředí. Potom se vám do práce bude jistě vstávat snáz.

Dovolená je čas pro vás! 

Nenechte si představou návratu zkazit zážitky, které na vás ve volnu čekají. Když se dobře připravíte, nečeká vás žádný velký šok, ale pozvolné vplynutí zpět do běžného života. 

Napište nám: 

Facebook: @procistotu.cz

IG: @purifio

TikTok: @procistotu.cz

Pinterest: @ProČistotu

 Další užitečné články pro vás: 

Netoxický úklid, jak na to? | Procistotu.cz

Jak odstranit zápach z odpadkového koše | Procistotu.cz

Vodní kámen a tvrdost vody: vše, co potřebujete vědět | Procistotu.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz