S námi máte jistý, že to bude čistý.

Základy netoxického úklidu i pro vaši domácnost

Chemikálie a toxiny jsou všude kolem nás. Jejich omezení v domácím prostředí se věnuje myšlenka netoxické domácnosti. Už jste o ní slyšeli? A může být zajímavá i pro vás? 

V článku se dozvíte:

  • Co je netoxická domácnost
  • Mohou chemikálie při úklidu ovlivnit naše zdraví?
  • Jaké jsou výhody netoxického úklidu
  • Jaké základní vybavení potřebujete pro netoxický úklid

Co je netoxická domácnost? 

Zjednodušeně řečeno jde o minimalizování přítomnosti chemie a toxinů v domácím prostředí. A že jich je všude kolem opravdu hodně. Zamyslete se s námi – jídlo, úklid, praní prádla, skladování potravin, vůně v bytě, hygiena, kosmetika, atd. Při tom všem používáme výrobky, které obsahují více či méně chemických látek. 

Například: 

  • ftaláty
  • fosfáty
  • konzervanty a barviva
  • silikony
  • parabeny
  • BPA
  • aceton
  • chlór
  • toluen

a mnoho dalších. Uvolňují se do vzduchu a prostředí při manipulaci s běžnými přípravky v domácnosti v množství, které samo o sobě není nebezpečné. Jejich působení se ale vystavujeme opakovaně a dlouhodobě, prakticky celý život.

Proč vás to má vůbec zajímat?

Chemie má nesporně vliv na lidský organismus. Mezi nepříznivé účinky může patřit:

  • snížení plodnosti
  • alergické reakce
  • astma
  • podráždění kůže
  • chronické dýchací obtíže
  • nepříznivý vliv na hormonální soustavu
  • karcinogenní účinky

Zápasíte se zdravotními obtížemi a vyzkoušeli jste už kde co? Různé léky, lékaře i bylinky? Stále hledáte cestu, jak si ulevit?  Rozhodně nechceme tvrdit, že netoxická domácnost je všespásná a zbaví vás neduhů, na které jsou doktoři krátcí. Nicméně faktem je, že méně  chemie vám rozhodně nemůže ublížit.

Máte malé děti a domácí mazlíčky? Pak určitě pozorujete, že jsou víc v kontaktu s podlahou, než vy. Sedí na ní, jí z ní, olizují ji. Zamysleli jste se nad tím, jakým prostředkem vytíráte a jestli je pro ně bezpečný? To stejné platí pro otírání povrchů jako stůl, poličky, anebo údržbu koupelny. 

V současnosti společností rezonuje téma ochrany životního prostředí a udržitelnosti. Mycí a prací prostředky odchází do odpadních vod a dále do jejich čističek. Detergenty, což jsou látky, které způsobují odstranění nečistot, a tedy ty, kvůli kterým tyto prostředky používáme, bývají v čističkách dobře rozložitelné.

Některé ale obsahují fosfáty a ne každá čistička si s nimi poradí. Do vod pak putují zbytky fosforu, který v nadměrném množství nepříznivě působí na život ve stojatých vodách. 

Důvodů, proč snížit množství toxinů v domácnosti, může být mnoho a každý má své

Protože my jsme specialisté v oblasti úklidu, zaměříme se v našem povídání na tuto oblast. Nebudeme se pouštět například do stravování nebo kosmetiky, ačkoli oba jsou to velmi významné aspekty našich životů.

TIP: komplexnější pohled na téma vám může poskytnout kniha Svět non toxic od Kataríny Hřivňákové a Pavli Pavlištové.

Netoxický úklid – novodobý trend nebo návrat ke kořenům?

V dobách našich babiček a prababiček si při úklidu museli vystačit s málem. To, co úspěšně zabíralo jim, může inspirovat i nás. Jak se nabídka čističů rozšiřovala, vzrůstalo i množství chemikálií, které se do nich přidávaly. 

Dnes máme nepřebernou nabídku speciálních i univerzálních prostředků. Je pravdou, že se dnes mnozí výrobci snaží dbát na to, aby jejich produkty k přírodě i lidem co nejšetrnější. 

Přes všechny přísné normy a společenskou snahu chránit životní prostředí se toxinům v průmyslových výrobcích nevyhneme. Jejich koncentrace při klasickém úklidu je malá a jednorázově neškodná, ale v dlouhodobém horizontu se na našem zdraví může postupně začít podepisovat. Obzvlášť u dětí, které jsou na různé látky citlivější. 

Proto se rozmáhá trend chemické prostředky doma eliminovat a nahrazovat je přírodními. Jaké to mohou být se dozvíte dále. 

Jak z toho ven, tipy pro vás

ČTĚTE

Informace a vědomé rozhodnutí při nákupu jsou základ. Platí, že pokud na prostředku najdete nekončící seznam nesrozumitelných chemických názvů, pravděpodobně nebude patřit k nejšetrnějším. Čím kratší a jasnější složení, tím lépe se prostředek v přírodě rozloží a bude pro ni představovat menší zátěž. A tím také pro lidský organismus.

VSAĎTE NA EKO

Jestli se od klasických prostředků, na které jste léta zvyklí, zdráháte přesunout rovnou k pucování umyvadla jedlou sodou, zkuste alespoň vybírat ekologické prostředky.

TIP pro vás: najdete je i na našem e-shopu ➩ ZDE

ZKOUŠEJTE

Často máme doma úplný arzenál speciálních prostředků. Není cílem našeho článku vám úklid s nimi znechutit a přimět vás, abyste je rovnou všechny vyhodili do popelnice. Spíše chceme přinést inspiraci a nové nápady, které můžete při úklidu otestovat a zjistit, jestli vám sednou. 

Základní ingredience

To, co potřebujete pro netoxický úklid už možná doma máte. 

Jedlá soda (bikarbona)

Jedlá soda se hodí při pečení nebo pálení žáhy. Má ale také vynikající čisticí účinky. Zkuste ji třeba nasypat na houbičku a vyčistit dřez, umýt nádobí nebo umyvadlo. Výsledek vás překvapí.

Dobře odstraňuje mastnotu a skvrny od ovoce nebo krve z prádla. Když ji přidáte do pračky, pohltí zápach z oblečení. Celkově velmi dobře neutralizuje pachy a to i v samotné pračce nebo myčce. 

V kombinaci s octem skvěle pročistí odpad

Jen pozor, nepoužívejte ji na čištění hliníku.

Bílý ocet

 Bílý ocet je koncentrovanější než ten, který používáme v kuchyni. Kuchyňský je 8%, zatímco pro úklid používáme 10%. Bílý ocet není obarven karamelem, proto má průhlednou barvu. 

Skvěle hubí plísně, bakterie i plevel, dezinfikuje a v kombinaci se sodou zatočí s ucpaným odpadem. Likviduje vodní kámen

Na našem e-shopu ho najdete v několika verzích, včetně voňavých:

Allnature Bílý ocet 10% 3 l

Allnature Bílý ocet sprej 10 % levandule 500 ml

Allnature Bílý ocet sprej 10 % s vůní malin 500 ml

Kyselina citronová

 Vlastnostmi a způsoby použití se podobá bílému octu a postrádá jeho nepříjemný zápach

Skvěle čistí pračku, varnou konvici od vodního kamene, dlaždičky, spáry i dřez. Pomůže vám zbavit se skvrn na oblečení i na koberci.

U nás ji najdete ve formě roztoku  i v prášku 

Esenciální oleje 

Esenciální oleje na našem e-shopu milujeme. Hodí se nejen pro aromaterapii, ale také dodají nádhernou vůni doma vytvořeným úklidovým roztokům

Průmyslově vyráběné prostředky obsahují často syntetické vůně, které mohou být pro náš organismus škodlivé. Nijak nezvyšují čistící účinek. Vůně ale rozhodně prodává a proto většina čisticích prostředků voní opravdu překrásně. 

Esenciální oleje jsou čistě přírodní vůně, silice s vysokou koncentrací, které mohou váš domácí čistič pozvednout o level výš. Přidají nejen krásnou vůni. Mnohé mají i dezinfekční a antibakteriální účinky

TIP: Přečtěte si náš článek o esenciálních olejích a zjistěte, jak zázračné látky to jsou. 

Mýdlo

 Jádrové mýdlo oceníte zejména při praní. Mýdlové vločky nahradí standardní prací prášek nebo gel a jsou vhodné i pro miminka a alergiky. 

S trochou brouzdání po internetu a praxe najdete mnoho návodů na univerzální čističe, které si ze základních ingrediencí můžete připravit sami doma. Praktické tipy vám přineseme i my v dalším článku.

Výhody a nevýhody 

SNÍŽENÍ MNOŽSTVÍ CHEMIE U VÁS DOMA

O výhodách menší koncentrace chemických látek jsme už psali. Opakování je matkou moudrosti, proto si připomeňme, že méně chemie znamená menší zátěž pro váš organismus i pro životní prostředí.

MINIMALISMUS

Vystačíte si s několika lahvičkami a sáčky, ze kterých smícháte účinné lektvary vhodné na úklid komplet celé domácnosti. 

UŠETŘÍTE

Je levnější koupit 4 základní ingredience než mnohonásobně více různých prostředků. Ušetříte tak peníze i místo v poličkách.

KNOW HOW

Abyste se naučili míchat ty správně účinné koktejly, potřebujete si nastudovat základní informace. Netoxický úklid pracuje s látkami, které mohou být dráždivé (kyseliny a zásady), proto je nutné znát a dodržovat bezpečnostní zásady pro práci s nimi

JINÉ VŮNĚ

S vůněmi mohou vypomoci esenciální oleje. Ovšem ocet ani soda vás svou vůní rozhodně neoslní, ocet spíše naopak. Nezoufejte a pusťte se do průzkumu éterických olejů. Uvidíte, že vás nadchnou.

Za zkoušku to stojí

Tak co, jste nalomení vyzkoušet některé z přírodních prostředků a ulevit trochu svému zdraví, peněžence, udělat si místo ve skříňkách a zkusit něco nového? Nebo zůstanete u svých oblíbených značek úklidových prostředků? A které to jsou? Podělte se s námi o své zkušenosti a napište nám





Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz