S námi máte jistý, že to bude čistý.

Tipy pro aromaterapii: který olej použít když…

Esenciální oleje mohou pomoci v lecčems. Zlepšují fyzické a psychické zdraví, pomáhají od stresu nebo navozují příjemnou atmosféru. Pro rady šité na míru se obraťte na certifikovaného terapeuta. Jestli vás zajímá, jak ty které oleje fungují a rádi byste je vyzkoušeli na vlastní pěst, máme pro vás obecný přehled těch nejrozšířenějších.

V článku se dozvíte:

  • Jaké esenciální oleje vás rozproudí a jaké zklidní.
  • Jaké esenciální oleje mají afrodiziakální účinky.
  • Jaké esenciální oleje se hodí pro děti a jaké pro domácí mazlíčky.
  • Jak éterické oleje pomohou od hmyzu.
  • Který éterický olej zvolit proti bolestem.

Univerzální doporučení

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované látky, a proto k nim přistupujte s respektem. Existuje několik obecných doporučení, které byste měli při jejich používání znát a držet se jich. 

  1. Nikdy esenciální oleje nejezte. 
  2. Vždy aplikujte ředěné v nosném oleji, mléce nebo medu. 
  3. Vždy čtěte kontraindikace.
  4. Dejte na kvalitu, ne na nejnižší cenu. Používejte jen správně označené silice. 

TIP: Prozkoumejte podrobněji esenciální oleje a zjistěte, jak je používat bezpečně a účinně. 

Jak zvýšit výkon a rozproudit mysl

Hned na úvod představíme nejžhavější kandidáty pro povzbuzení. Někdy je třeba se něčím ‚‚nakopnout‘‘ k další činnosti. Ať už v práci nebo naopak po příchodu domů, kde si chcete užít hezké chvíle s rodinou a potřebujete k tomu najít zbytek sil. 

Povzbudivých olejů je mnoho a my jsme vybrali ty nejčastěji zmiňované.

Grep

Grepový esenciální olej vás okamžitě povzbudí a dodá energii. Přidává optimismus, dobrou náladu a doporučuje se také k detoxikacím. Čistí a dezinfikuje vzduch. 

Rozmarýn

Prohřívá organismus a startuje mozkovou aktivitu. Rozmarýn vás pěkně rozproudí, podpoří soustředění a výkonnost. 

Citron, limeta

Citrusová rodinka doplňuje grep a potvrzuje, že citrusy jsou pro osvěžení TOP. Představte si osvěžující sklenici vody s citronem v horkém letním dni. Tak citrusy působí na unavenou mysl. Ne nadarmo je mojito oblíbeným letním drinkem :) 

Navíc citrusy báječně pročistí vzduch a navozují dobrou náladu. 

Lemongrass

Oblíbená vůně zahání stres, podporuje soustředění a povzbuzuje unavenou mysl. Také čistí vzduch a odpuzuje hmyz. Bez čistého vzduchu jednoduše únavu nezaženete. Lemongrass má velmi široké spektrum účinků od antiseptických přes kosmetické až po relaxační. 

Máta

Mátu zná každý. Její chladivé účinky fungují na tělo i mysl. Hodí se na masáže, ale skvěle funguje i při bolestech hlavy. Pomáhá koncentraci a tedy je vhodným společníkem například při učení. 

Bergamot

Svěží vůně hojně využívaná v kosmetice. Přispívá ke zlepšení nálady a její mladistvé aroma vás zaručeně naplní radostí a optimismem. Prý také harmonizuje vztahy, pomáhá obrousit hroty v nevyladěném prostředí a urovnat spory. Zkušenost s tím nemáme, ale vy to zkusit můžete. A dejte nám pak vědět. 

Take it easy – relaxujte s vonnými oleji!

Umět si odpočinout a najít si čas na sebe považujeme za velmi důležité. Pořád někam spěcháte a nikdy nemáte hotovo? Pro zachování psychického i fyzického zdraví je ale odpočinek nezbytný. Každý z nás dobíjí své baterky jinak. Někdo sportuje, někdo medituje. Existují esenciální oleje, které vám pomohou vyladit a zklidnit mysl, zbavit se stresu a pomoci v odpočinku jakéhokoli druhu. 

Levandule

Bylo by přinejmenším podivné, kdybychom ji nezmínili. Levandule je nejvíc prozkoumaný éterický olej vůbec. U ní to všechno začalo. Umí toho opravdu hodně. Pyšní se antiseptickými účinky, dezinfikuje, snižuje krevní tlak, harmonizuje mysl, zbavuje stresu. Narozdíl od většiny esenciálních olejů se hodí i pro těhotné ženy. 

TIP: Na našem e-shopu ji najdete od společnosti Saloos i v bio provedení.

Ylang-ylang

Zní to exoticky a exotika to opravdu je. Strom ylang-ylang pochází z Filipín a z jeho žlutých květů se získává sladká, květinová vůně navozující pocit pohody a klidu. Snižuje stres i krevní tlak. Mimořádně ji oceníte v koupeli nebo při masáži. 

Bergamot

Bergamot navozuje dobrou náladu a jeho povzbuzující účinky s relaxačními nejsou v rozporu. Jednoduše snižuje hladinu stresu a tak vás dobře připraví na aktivní odpočinek a na ležení na pohovce 🙂

Pačuli

Z této tropické byliny se vyrábí olej s příjemně květinovou a zemitou vůní. Používá se při meditacích, navozuje klid a rovnováhu

TIP: Nejen jednodruhové oleje vás hodí do pohody. Pro meditaci máme i směs olejů speciálně vybraných pro tuto příležitost. 

Rozmarýn

Opět se nenechte zmást. To, že rozmarýn povzbudí jde ruku v ruce s jeho schopností zbavit stresu, uvolnit napětí a zahnat úzkost

Pro maličké

Pro novorozence se rozhodně aromaterapie nehodí. Jejich čich je velmi citlivý, tělíčka malá a svět úplně nový. Hlavní je pro ně cítit vůni své maminky. Jak rostou, je fajn mít doma různé olejíčky ať už na ošetření pokožky, pro uvolnění bolavého bříška, při nachlazení nebo podpoře spánku.

 Obecně se držte rady, že méně je více. Dávkujte minimální množství a postupujte opatrně. Vždy si všímejte reakce dítěte. Používejte oleje ve větraném prostoru.

Pro miminka

Jako první zkuste levanduli a heřmánek římský. Mají antiseptické účinky, působí pozitivně na mysl a zklidňují. Ve formě koupele nebo v difuzéru je můžete aplikovat večer pro sladké sny.

Masírování bříška zředěným fenyklovým olejem může pomoci miminku od bolesti. Mandlovým a meruňkovým olejem pak můžete masírovat i čistě pro podporu pocitu blízkosti. Oba jsou miminky velmi dobře tolerované. Opět ale sledujte reakce. Některá miminka masáž nemají jednoduše rády, ať použijete cokoli. 

Při nachlazení zkuste eukalyptus nebo radiatu. Stačí kapka na kapesník vedle postýlky, nemusíte zapínat difuzér. 

Větší děti

Děti jsou od přirozenosti veselé a proto jim bodnou veselé vůně. Citrusovými oleji jako je pomeranč, citron a zejména mandarinka, neuděláte chybu. Hodí se i vanilka nebo levandule. Spánek podpoří heřmánek

TIP: vyzkoušejte směsi Pro andílky a Pro děti od Saloos. 

Pro chvíle ve dvou

Když andílci konečně spí a máte čas na trochu romantiky, zkuste něco nevšedního. Společnou koupel nebo smyslnou masáž, která váš večer posune o úroveň výš. Některé éterické oleje působí jako výtečná afrodiziaka. Chcete znát naše tipy?

Anýz

Voní sladce, uvolňuje mysl a působí na hormony. To je správné kombo, nemyslíte? 

Jasmín

Snižuje napětí, strach a úzkost. Posiluje sebevědomí a přináší do mysli klid a sebevědomí. A jednoduše krásně voní.

Růže

Pomáhá otevřít srdce duchovnímu propojení a naladit se na společnou vlnu. Jemná vůně probouzí touhu po životě a objevování krásy.

Ylang-ylang

Intenzivní, exotická a smyslná vůně ostrovních květů vás povzbudí ke zkoumání neobjevených tajů intimity. 

Skořice

Podporuje prokrvení a je tradičním afrodiziakem. Prohlubuje intimní zážitek a probouzí touhu.  

TIP: Zkuste pečlivě vybalancovanou směs Erotika od Saloos. 

Pryč s obtížným hmyzem

Mouchy komáři, klíšťata – výčet není úplný, ale množinu spojuje jeden termín: obtížný hmyz. Jistě, v přírodě mají svoji funkci, ale na těle a doma je nechceme. Místo chemických repelentů lze na to jít od lesa a zahnat je éterickými oleji. 

Levandule

Je tu zase a ne nadarmo. Odpuzuje moly a vši. Zkuste ji kápnout rovnou do prádla při praní a uvidíte. 

Tea Tree

Jeden z nejsilnějších přírodních repelentů odpuzuje klíšťata, komáry a vši. 

Citronella

Osvědčená bojovnice proti komárům a mouchám. 

Tymián 

Ideální volba pro výrobu domácího repelentu. 

Vyrobte si vlastní repelent

Do nosného oleje nakapejte éterické oleje s repelentním účinkem. Vůně volte podle vlastní preference a nepřehánějte to. Směs pak můžete umístit do lahvičky s rozprašovačem na oleje nebo do malé lahvičky a nosit s sebou. Takhle jednoduché to je. 

Na rány a bolest

Bolest a hojení ran je obsáhlá kapitola v oblasti esenciálních olejů. Nemáme ani dost zkušeností ani prostoru se jí věnovat tak, jak by si zasloužila. Proto dáváme alespoň základní přehled o olejích, které tiší bolest a pomáhají hojení. 

Levandule

:) Říkali jsme, že je všestranná a na tom trváme. Má řadu blahodárných léčivých a ulevujících účinků:

  • ulevuje bolesti svalů při masáži
  • při bodnutí hmyzem zmírňuje svědění a díky antiseptickým účinkům zabraňuje rozšíření infekce
  • pozitivně působí na akné
  • snižuje pocit nevolnosti a pocit na zvracení
  • ulevuje při bolestech hlavy
  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá hojení ran a jizev

Tea tree

Disponuje výraznými antiseptickými účinky. Ulevuje při bodnutí hmyzem od svědění. Při masáži ulevuje od bolesti svalů i revmatických bolestí. Využívá se též při léčbě ekzémů a akné. Tea tree olej můžete aplikovat neředěný přímo na kůži. Ne však na sliznice. 

Máta peprná

Výtečný pomocník při nachlazení, který pomůže zprůchodnit dutiny a uvolnit hlen. Zmírňuje bolest, křeče, snižuje horečku, ničí mikroby, stimuluje trávicí systém a mnoho dalšího.

Borovice

Parťák při nachlazení, který čistí vzduch a pomáhá volnému dýchání. Při masáži zmírňuje svalovou únavu. 

Rozmarýna

Pomůže při nachlazení, chřipce a revmatismu. Rozmarýna také ulevuje při bolesti svalů. 

Dobrou noc

Už jste ze všech informací unavení, zavřete oči a chcete spát. Ale hlavou víří tisíce myšlenek a nedaří se je jednoduše vypnout? 

Pro tyto případy zkuste následující oleje:

Levandule – harmonizuje a uklidňuje

Ylang-ylang – snižuje tlak a tep

Bergamot – snižuje tlak a tep 

Heřmánek – uklidňuje svou jemnou vůní

Santalové dřevo – pomáhá srovnat emoce a náladu

Majoránka – navozuje hluboký spánek

Kozlík lékařský –navozuje hluboký pocit zklidnění

Pro chlupaté i nechlupaté miláčky

I na zvířata působí esenciální oleje. Někdy dokonce intenzivněji než na lidi, protože mají odlišně vyvinuté smysly i organismus. 

Pro konkrétní radu si pro začátek zajděte k veterináři nebo aromaterapeutovi. Některá obecná doporučení máme pro vás i my:

  1. Používejte vždy jen kvalitní oleje, stejně jako pro lidskou část rodiny.
  2. Zjistěte si informace přímo ke druhu vašeho mazlíčka, abyste mu olejem nezpůsobili potíže.
  3. Používejte oleje v nižší koncentraci než pro sebe. 
  4. Nikdy olej neaplikujte na čumák, oči nebo genitálie
  5. Difuzujte jen v otevřené místnosti, ze které má zvíře možnost odejít.
  6. Sledujte reakce zvířete. Při jakékoli pochybnosti aplikaci ukončete nebo olej na jeho těle zřeďte nosným olejem

Jak mohou éterické oleje zvířatům prospět?

  • Pomohou zvládnout stres například při cestování, návštěvě veterináře a jiných náročných situacích.
  • Mohou ovlivňovat chování zvířete – zklidnit ho, povzbudit, zvýšit sebevědomí.
  • Pomáhají zbavit se parazitů, plísní nebo nežádoucího hmyzu v jejich okolí. 

Psi

Mají silně vyvinutý čich. Proto jim nesvědčí hřejivé, silné, výrazné a kořeněné vůně. Olej z čajovníku nebo citrusové oleje mohou být dokonce pro psy toxické. 

Jak aplikovat éterický olej psovi

  1. Vmasírujte zředěný roztok na méně ochlupených místech na těle. Roztok připravíme tak, že polévkovou lžíci nosného oleje smícháte s 1–2 kapkami esence. 
  2. Nakapejte do blízkosti pelíšku.
  3. Difuzérem nebo kápnutím na hadřík, ze kterého se vůně v okolí psa odpařuje. 
  4. Koupelí se správně zředěným EO. 

Tipy na vhodné oleje pro psy

Každý pes je jedinečný a voní mu něco jiného, stejně jako člověku. A stejně jako lidé, i zvířata mohou být na některé látky více citlivý, než na jiné. Konzultujte proto s odborníky – veterinářem, aromaterapeutem nebo odborníkem na výcvik psů. 

Pokud potřebujete u psa odbourat stres, třeba při cestování, náhlé změně nebo ohňostroji, zkuste levanduli, bergamot, meduňku, heřmánek, kadidlo nebo kozlík

Chcete-li zklidnit hyperaktivního raracha, dejte do difuzéru mandarinku nebo meduňku.

Pro starší pejsky bez energie nebo obecně pro povzbuzení aplikujte rozmarýn.

Kočky

Kočky mají odlišný metabolismus než psi a s oleji je to u nich větší věda. Jejich těla si neumí poradit s určitými látkami v esenciálních olejích, a proto jsou pro ně některé z nich vyloženě toxické. Jedná se o citrusové oleje, eukalyptus nebo mátu. Kupodivu většina koček nemá ráda ani levanduli, která jim ale vyloženě neškodí. 

Esenciální oleje nikdy neaplikujte přímo na kočku. Je lepší používat difuzér. 

Většina koček dobře snáší kopaivu (pro zvídavé: esenciální olej získaný z pryskyřice brazilského stromu), kadidlo, meduňku, heřmánek, fenykl, zázvor, kozlík nebo šantu

Rozhodně to ale s kočkami a esenciálními oleji nepřehánějte a raději se poraďte s odborníkem. A to i když chcete olej používat pro sebe. Kočka vdechuje v místnosti vzduch z difuzéru stejně jako vy. Použití nevhodného oleje jí může způsobit značné zdravotní potíže, protože poškozuje její ledviny a játra. 

Ptáci

Máte doma papouška? I jemu můžete pustit difuzér. Oleje mohou zvíře zrelaxovat nebo také pomoci při nachlazení, infekci nebo jiných dýchacích obtížích. 

Mezi bezpečné oleje pro ptáky patří citron, pomeranč, kopaiva, kadidlo, levandule, tymián, dobromysl, heřmánek, bazalka, bergamot nebo meduňka

Koně

Náš výlet do říše zvířat zakončíme krasojízdou s koňmi. Že vás nenapadlo, že by éterické oleje mohly být i jim k něčemu užitečné? Vzpomeňte si například, kolik much a hmyzu na koně v létě útočí. K jejich eliminaci můžete využít citronellu a posktříkat s ní okolí koně. Rozhodně mu tím ulevíte. 

Všichni koňáci určitě ví, že velmi důležitým koňským orgánem jsou kopyta a že jejich funkce je daleko komplexnější než jen to, že na ně našlapují. Kopyta mohou být náchylná k plísním nebo parazitickým onemocněním a k péči o ně můžete mimo jiné použít i tea tree, levanduli, hřebíček nebo tymián

Obecně se koním trefíte do vkusu s oleji jako heřmánek, levandule, tymián, slaměnka, bazalka, kopaiva, borovice, máta, bergamot, šalvěj, růže či eukalyptus

Opět platí, že důležitá je reakce zvířete a první kroky s novým olejem by rozhodně měly být postupné. 

Vybrali jste esenciální olej pro sebe?

Našli jste v článku užitečné tipy pro sebe, své děti nebo čtyřnohé miláčky? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti. Napište nám na facebooku nebo instagramu nebo jednoduše pošlete e-mail. Pomůžete nám zkvalitňovat obsah, který s našimi čtenáři sdílíme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz