S námi máte jistý, že to bude čistý.

Rychlý úklid domácnosti nejen na Valentýna

Chcete si užít chvilku pro sebe nebo se svými blízkými, ale vaše domácnost volá po alespoň základní očistě? Na cestě je předem neohlášená návštěva? Venku krásné počasí, které vás láká na výlet? Situace, které nás postaví před nelehký úkol –⁠⁠⁠⁠⁠ co nejrychleji dát domácnost do pořádku a tvářit se, že takhle čisto tady máme vždycky. Jak na to, aby výsledek byl perfektní? A jaké máme pro vás extra valentýnské tipy? 

 

 Ujasněte si priority

 Chcete uklizeno tak, aby doma bylo příjemně, ale stihnout to za krátký čas.

 Rozhlédněte se. Co opravdu hoří a nesmíte to vynechat? Špinavé nádobí? Smetí na podlaze? Opatlané zrcadlo nebo umyvadlo? Rozházené oblečení? Co musíte rozhodně uklidit a co počká na dobu, kdy na úklid bude víc času?

 Jakmile toto zhodnotíte, je na řadě další krok.


Nastavte krizový plán

 V krizi je třeba jednat rychle, ale uváženě. Ujasněte si následující body: 

  •  CO je třeba, to už víte.
  •  KDO to udělá?

 Nežijete-li sami, zkuste zapojit do úklidu zbytek domácnosti. O dětech si můžeme povídat jindy, dnes zapojíte hlavně partnera. Každý má své silné stránky. Využijte je. Ať každý dělá to, na co je dobrý. Luxuje váš partner precizně? Svěřte mu vysavač. Jste přebornice na zářivou koupelnu? Chopte se toho! Společná práce prý sbližuje. Proč to na Valentýna nezkusit jako formu romantické předehry?

  • ČÍM? 

 Máte arzenál čistících prostředků. Vyberte, které budete potřebovat. Připravte si je na vhodná místa, ať je během valentýnské rychlovky nehledáte. 

 

Připravit ke startu, pozor, teď!

 Na začátku je důležité zbavit domácnost bezprizorně se povalujících předmětů. Nepouštějte se rozhodně do třídění šanonů. Seberte odpadky, špinavé ponožky, zapomenuté hračky a další předměty, které ruší estetiku na první pohled

Na věci, pro něž zatím nemáte místo, si vyčleňte box, šuplík nebo skříňku, kam je dočasně zavřete, než budete mít možnost zamyslet se, co s nimi. 

 Vyměňte ručníky a utěrky. 


Věčný nepřítel prach

 Můžete ho nenávidět, nadávat na něj, donekonečna ho stírat, ale to je všechno, co s ním uděláte. Není čas si lámat hlavu, kde se bere, teď musíte jednat. Setřete ho z nejvíce exponovaných míst. Nezabředněte do honu na čarodějnice a nevymývejte vnitřky skříní. Dnes to má být nenáročné

 Zlaté pravidlo je: ze shora dolů. Protože prach sice poletuje, ale vždycky si sedne a nad gravitací nevyhrajete. Skvělé je, vzít si na pomoc přípravek proti prachu. Tím totiž posunete rychlý úklid o level výš a nábytek bude vonět. 


Podlahy nakonec 

 Po odstranění prachu z nábytku přirozeně vyluxujte a vytřete. Bez toho se ani bleskový úklid neobejde. Podlaha, na které křupou drobky pod nohama kazí dojem z jakkoli vyvoněného bytečku. Není-li čas vytírat, alespoň bleskově zameťte, Pro tentokrát se nic nestane. 


Tyhle místnosti nevynechte 

Kuchyně a koupelna. Někdo doporučuje vrhnout se na ně na začátku, protože máte nejvíc energie. Je to na vás. Možná pojmete předchozí úklid jako rozcvičku. Kuchyň a koupelna jsou místa, která by měla být čistá a dají zabrat

 Umyvadlo bez usazenin, linka bez špinavého nádobí a vrstvy mastnoty jsou základ. WC je samozřejmě nejlepší udržovat v hygienické čistotě stále.

 Pokud se při rychloúklidu na těchto místech zaseknete déle, než byste si přáli, máme pro vás malý tip. Věnujte jim průběžnou péči stále. Otřete umyvadlo po mytí rukou, linku zbavujte prachu pravidelně. Třeba po vyskládání myčky nebo než se dodělá popcorn nebo uvaří těstoviny. Sporák myjte hned po vaření. Ušetříte mnoho času, když vás dostihne nutnost rychle dát domácnost dohromady.

 

Dobrý plán nad zlato

 Znáte staré zemědělské pořekadlo –⁠⁠⁠⁠⁠ když se zima zeptá, co jsi dělal v létě? Dá se aplikovat i na úklid. Z dlouhodobého hlediska je ideální vytvořit si plán, co, kdy a jak budete udržovat pravidelně. Když se každý den průběžně zbavíte běžných nečistot, zametete a posbíráte poválené věci po bytě, budou úklidy na rychlo hračka. 

 Pravidelné větší úklidy konzultujte s těmi, kdo s vámi bydlí. Kdo má na co čas a kapacitu a kdo je co ochotný dělat? Jaké věci je nutné dělat denně, týdně a co stačí jednou za měsíc? 


Valentýnské tipy

  1.  Máte-li vanu, dá se na valentýna skvěle využít. Naložit se s drahou polovičkou do bublinkové nebo olejové horké koupele je romantika jako řemen. Vanu tedy doporučujeme pěkně vyčistit, ať vás to tam oba láká. 
  2.  Vytvořte příjemnou atmosféru. Svižnější hudba vás rozproudí. Zapalte si vonnou svíčku nebo použijte příjemný osvěžovač. Otevřete si dobré růžové víno
  3.  Pokud vás valentýnská atmosféra přemůže a rozhodnete se svátek zamilovaných strávit úplně jinak, než úklidem, klidně podlehněte. Uklidit se dá i zítra.
  4.  Odměňte se. Aby vám to šlo pěkně od ruky, je dobré se na něco těšit. Dobrá večeře v restauraci, kino, horká koupel, procházka večerním městem zakončená skleničkou, lenošení na gauči s dovezenou pizzou u filmu? Vyberte si, co vás láká nejvíc a co děláte společně nejraději. 


Nakonec několik tipů na filmy a seriály s naší oblíbenou úklidovou tématikou

  •  film Univerzální uklízečka - vikář, jeho žena a netradiční hospodyně se svéráznými metodami v britské komedii plné černého humoru
  •  seriál Uklízečka - o ženě, která neuklízí jen prach z poliček, ale také následky zločinného řádění
  • seriál Služka od Netflix, který přináší pohled do života americké matky samoživitelky, která se potýká s nutností získat peníze a zároveň se svým expartnerem 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz